Tennisballen verschillen wel degelijk

Het maakt toch niet zo heel veel uit met welke tennisballen je speelt? Dat hoor ik wel vaker op de tennisbaan. Maar toch zit er wel wezenlijk verschil tussen het ene en ander merk en type bal. En dat beïnvloed je spel. 

Wil je mijn balvoorkeur weten, klik dan gelijk HIER.

Misschien ken je het merk Tretorn. Jaren geleden kwamen ze met een drukloze tennisbal. Dat klonk en klinkt ook anders als je daar tegen slaat (een beetje 'dof'). Zo'n drukloze bal is er één zonder 'interne druk' zoals reguliere tennisballen. Daardoor gaattie langer mee. Momenteel te koop als de Tretorn Z Court (opvolger van de Tretorn Pro): een hoge kwaliteit bal met consistente stuit. 

Maar de meeste toernooien en partijtjes worden met een drukgevulde bal gespeeld. Ze houden over het algemeen hun stuiteigenschappen wat langer. Anderzijds verliezen ze wel na verloop van tijd hun druk.

Wimbledon gebruikt bijvoorbeeld zo'n ballen van het Engelse merk Slazenger terwijl op de Australian Open het merk Dunlop gebruikt wordt. Ook de KNLTB hanteert dit merk voor officiële wedstrijden: alle trainingen van de nationale selectie en thuiswedstrijden van het Davis Cup-team en Fed Cup-team worden met de Dunlop Fort Max TP gespeeld. Ook worden de ballen van Dunlop gebruikt tijdens alle door de KNLTB georganiseerde toernooien. 

Wat bepaalt nog meer welke bal je voorkeur heeft behalve drukloos of gasgevuld?

  • de ondergrond van de baan. Een grasbaan is anders dan een hardcourt of smashcourt of gravelbaan. Weliswaar zijn er veel tennisballen (Dunlop ATP bijvoorbeeld) die voor alle ondergronden geschikt zijn, maar de stuit op een smashcourt is anders dan hardcourt. De Dunlop ATP heeft een wat hogere stuit, persoonlijk vind ik deze op smashcourt 't prettigst (kwestie van smaak).
  • het niveau van je spel. Ben je net beginner of heb je een jong kind dat net begint met tennissen, dan zijn er zogenaamde 'stage' ballen. Deze stuiten minder hoog en zijn iets langzamer dan een reguliere tennisbal. Ze zijn onder te verdelen in kleur, vergelijkbaar met een stoplicht: groen (25% lagere druk dan normale tennisbal), oranje (50% lagere druk), rood (drukloos).
  • het vilt dat om de rubberen kern zit. De buitenste laag van vilt, meestal gemaakt van een mengsel van wol en synthetische materialen, beïnvloedt hoe de bal stuitert, draait en reageert op verschillende ondergronden en slagen. Een vilt met veel grip zal de bal beter vasthouden en meer stuiteren, terwijl een vilt met minder grip een lagere en minder snelle stuitering zal produceren. Een vilt met minder grip zal de wrijving verminderen en de bal sneller laten bewegen, terwijl een vilt met meer grip de wrijving verhoogt en de snelheid van de bal vermindert. Een ruwer vilt zal de bal beter vasthouden en meer grip bieden, waardoor spelers meer spin kunnen genereren. De kwaliteit en het type vilt bepalen ook hoe lang een tennisbal zijn optimale speeleigenschappen behoudt voordat het begint te verslijten. Een duurzamer vilt zal langer meegaan, terwijl een minder duurzaam vilt na verloop van tijd zal slijten en de speeleigenschappen van de bal zal beïnvloeden. Persoonlijk vind ik daarom deze ballen van Decathlon op een slijtgrage baan als gravel behoorlijk lang meegaan t.o.v. de duurdere merkballen.

Er bestaan ook speciale 'High-altitude' tennisballen. Deze ballen zijn ontworpen om te worden gebruikt op grote hoogte, waar de luchtdruk lager is. Ze hebben meestal minder interne druk, zodat ze op grote hoogte een normale stuitering behouden.

Het verschil in tennisballen maakt dus wel degelijk uit voor je spelbeleving. Het kiezen van de juiste bal voor een specifieke situatie kan het spel leuker en uitdagender maken, afhankelijk van het niveau en de behoeften van de spelers.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.