Hoe tof zou het zijn als er één ideaal racket, één ideale tennisbal en één ideaal paar tennisschoenen bestaat? Dan is het snel gedaan met de keuzestress vandaag de dag tussen al die varianten.
Maar als het om schoenen gaat is het niet heel veel anders dan met gewone schoenen: hij moet ook lekker zitten en da's voor ieder anders. De kleur moet je aanstaan.
Er is echter meer om op te letten.

Zelf koop ik tennisschoenen altijd één maat groter dan mijn normale schoenmaat. Simpelweg omdat je voet, in de lengte, wat ruimte moet hebben om te kunnen bewegen met abrupte moves. Als je grote teen steeds tegen de voorkant hamert gaattie vanzelf een keer los. Dan duurt het wel effe voordat daar een nieuwe ondergroeit en de ouwe opzij duwt (uh...een jaar bij mij).
Ik zweer zelf wat schoenen betreft bij Asics. Inmiddels mijn 4e paar (FF2 of FF3's). Asics hebben een relatief smalle leest ten opzichte van andere merken, helemaal in vergelijking met bijvoorbeeld KSwiss. Voor mij zijn KSwiss klompen maar voor een ander zitten die ongetwijfeld perfect.
Ook Nike is voor mij redelijk okee is (ze wijden vind ik wel snel uit bij de enkels tijdens het spelen, je kan er zo de gravel ingieten, in tegenstelling tot de FF3's van Asics).
Anyway, ieder heeft natuurlijk een eigen voetvorm en daarmee voorkeur. Qua stijl en kleur verschillen smaken, dus die laat ik hier verder buiten beschouwing.
Afhankelijk van de baansoort zijn er ook belangrijke verschillen voor je keuze:
-
Voor gravelbanen zijn tennisschoenen met een goede grip en stabiliteit essentieel, omdat gravel een los oppervlak is dat gemakkelijk kan verschuiven. Over het algemeen moeten tennisschoenen voor gravelbanen een grover loopvlak hebben om je te helpen bij het manoeuvreren op de baan. Bovendien is een stevige buitenzool belangrijk om te voorkomen dat er gruis in de zool vast komt te zitten. Gravelschoenen hebben vaak ook extra bescherming aan de zijkanten om te voorkomen dat steentjes in de schoenen komen.
Op gravelbanen zijn tennisschoenen met een visgraatprofiel het meest geschikt. Dat profiel is ontworpen om grip te bieden op de ongelijke ondergrond en om snel wegglijden te voorkomen. Dezelfde type schoenen worden vaak ook op 'smashcourtbanen' gebruikt. -
Tapijtbanen (indoor). Deze tennisschoenen hebben vandaag de dag een non-marking zool hebben. Dit betekent dat de zool geen strepen of markeringen achterlaat op het tapijt, vaak een vereiste van de tennishal. De zool is glad zonder profiel en geeft daarmee een betere grip om te kunnen wenden dan zolen met profiel waarmee je je tijdens een korte draaibeweging vast kan zetten (je glijdt immers niet door zoals op gravel). Let erop dat de zool ook duurzaam is want een cheapy zacht exemplaar kan zomaar in korte tijd snel slijten door de wrijving met het tapijt.
-
Op hardcourtbanen (indoor), zoals beton of asfalt, hebben tennisschoenen met een goede demping en laterale ondersteuning de voorkeur. Deze schoenen moeten duurzaam en slijtvast zijn om de impact op de gewrichten te verminderen en een goede grip te bieden op de harde oppervlakken. Kies voor schoenen met een stevige rubberen buitenzool en een patroon dat geschikt is voor multidirectionele bewegingen.
-
Op grasbanen, zoals Wimbledon, zijn tennisschoenen met een plat profiel met kleine noppen ideaal. Op gras glijdt je snel weg, zeker als het vochtig is. De noppen zorgen voor stabiliteit en grip op het gladde grasoppervlak en dat je niet teveel wegzakt in deze zachte ondergrond. Gras is, net als de meeste hardcourt, een snelle baan. Dus als je snel wil kunnen 'wenden en keren' kom je met een lichtere schoen ook letterlijk beter uit de voeten.
Check HIER schoenen die voor jou interessant zijn.