Tennisrackets, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Hier zie je foto van een racket van de Wilson collectie van uit 2010; het model waar Roger Federer een tijd mee speelde. Je zal zelf nooit exact hetzelfde racket als een wereldtopper krijgen, ze zijn vaak toch net effe anders in diverse opzichten.

Zelfs al hebben ze dezelfde look aan de buitenkant: kwestie van spuiten in hetzelfde design. Dat gebeurde toen en gebeurt nog steeds. Hoewel het door jou gekochte van je tennisheld wel in de buurt zal komen van het zijne of hare.
De grootste tip die ik je nu al kan meegeven: probeer rackets uit! Van medespelers, of winkels die die optie bieden (ook online!): koop niet op uiterlijk of 'gevoel in de hand' of omdat je fan bent van een bepaalde wereldtopper. Vergelijk er een paar door te spelen.
Inmiddels blijven de nieuwste modellen je om de oren vliegen. Dus wat maakt ze dan steeds weer anders? Of is het alleen de buitenkant? Je zou namelijk denken: zo'n ding is nu toch wel uitontwikkeld?
Natuurlijk was ooit de grootste overgang rond 1980, toen heel de tenniswereld overging van de klassieke kleine houten rackets naar het kunststof medium en oversize tennisracket. Ook de klassieke 'steel' verdween, het werden twee steeltjes zeg maar, in een soort van hartvorm toelopend naar het blad.
De keuze blijft reuze, dus waar onderscheiden al die modellen zich in hoofdzaak in? En wat betekent dat?
De belangrijkste kenmerken waarin de speelwijze en hanteerbaarheid zich in onderscheiden zijn: gewicht, de zogenaamde swingweight, balans en de bladgrootte.
1. Gewicht van een tennisracket
Rackets wegen vandaag de dag - onbespannen - gemiddeld tussen de 280 gram en 320 gram. Met uitzonderingen naar beneden en naar boven. Ook al is het misschien moeilijk te geloven, maar elke 10 gram verschil voel je wel tijdens het spelen. Bij tennisrackets is dat best veel verschil.
Ik heb met lichte rackets gespeeld en speel nu zelfs met een racketgewicht dat vroeger heel gebruikelijk was, maar vandaag de dag eerder een uitzondering: 336 gram om precies te zijn (met bespanning komen daar al gauw weer 10 gram extra bij).
Hoe uit zich dat in het spel?
Een zwaarder racket geeft meer power. Ervanuitgaande dat je de bal wel vaker goed weet te raken, kun je met zo'n racket makkelijker een keiharde winner slaan ten opzichte van een lichtgewichtje (270-280 gram) waar je het gevoel hebt niks in je handen te hebben.
Anderzijds maakt zo'n lichtgewichtje het racket wel makkelijker wendbaar, denk aan snelle volleys aan het net in het dubbelspel. Het voornaamste verschil dat ik ervaar is dat een zwaar racket een stuk stabiel blijft, minder snel 'omklapt' of 'verdraait' in je hand als het ware tijdens het raken van de bal. Het ding blijft op zijn plek.
Heb je een lange zwaai in je groundstrokes van achteruit, dan is een zwaarder racket voor de meeste prettiger dan een lichtgewicht. Andersom geldt voor een lichtgewicht: korte zwaai. Zwaardere rackets absorberen de trilingen bij het raken van de bal ook beter, hoewel de nieuwste materialen dat ook al veel beter doen dan de houten rackets van ooit.
De gulden middenweg is uiteraard de 'medium heavy', rackets rond de 300-310 gram. Die categorie voor wie die het meest bedoeld is is de beginner/gevorderden. Een soort 'tussen-in' categorie. Echte beginners kiezen vaak voor lichtgewicht, veel profs hebben de voorkeur voor een zwaarder racket. Zij kunnen daar ook prima meer overweg, omdat ze een goede techniek hebben.
2. Swingweight en balans van een tennisracket
Behalve het 'statische' gewicht (racket zonder bespanning) waar het hierboven over ging, is er ook nog zoiets als 'swingweight'. Misschien denk je: dat is het gewicht met bespanning, maar dat is het niet (op zijn Engels is dat 'Strung weight'). Swingweight heeft te maken met hoe makkelijk (of moeilijk) het voelt om er die slagbeweging mee te maken.
Even ter vergelijk om het concreter te maken. Stel je pakt een hamer en je pakt die beneden bij de steel vast. Je tikt ermee op een plank en voelt dat dit wat moeite kost. Een hoge swingweight. Pak je de hamer echter behoorlijk dichter bij de kop en je doet hetzelfde, dan voelt 't al heel anders, een lage swingweight. Dit heeft alles ook te maken met de balans van een racket.
Je kan dat zien als het punt waar je je racket op je vinger horizontaal kan laten balanceren. Ligt dat punt meer naar het blad (meer top-weight) of meer naar het handvat? Met andere woorden: hoe is het gewicht van het racket VERDEELD over het racket. Bij de echt zwaardere rackets is die balans meer top-georiënteerd hetgeen maakt dat je die power en stabiliteit krijgt tijdens je slag.
Toch kan de swingweight van een lichter racket hetzelfde zijn dan een wat zwaarder racket, omdat het balanspunt anders ligt. Het balanspunt wordt gemeten vanaf de onderkant van het racket. Dus als jij 320 mm als 'balance' op je racket ergens ziet staan, dan ben je vanaf de onderkant 320 mm verwijderd van het balanspunt van jouw racket.
Er is helaas geen exacte formule om voor jou het ideale gewicht in combinatie met ideale swingweight uit te rekenen. Uiteindelijk gaat het om welk racket voor jou het beste gevoel geeft zonder stress op je arm of pols.
Gewicht en balans staan tegenwoordig vaak op het racket zelf aangegeven. Waar je die gegevens wel voor kan gebruiken is om bij het testen van rackets te kiezen voor uiteenlopende rackets. Dus niet twee rackets van hetzelfde materiaal en bouw, waarbij eentje 280 gram is, de ander 285 gram en de balanspunten 320 mm resp 325 mm. Zeker voor beginners of licht-gevorderden: je gaat dat verschil niet echt merken.
Maar we zijn nog niet helemaal klaar. Wat dacht je van de grootte van het blad? Ook dat maakt wezenlijk verschil in spelgevoel.
3. Bladgrootte van een tennisracket
Deze worden vaak aangegeven in square inch of vierkante centimeters. Het zware racket hierboven op de foto, uit 2010, heeft een vrij kleine bladgrootte, zeker vandaag de dag. Zwaardere rackets hebben over het algemeen sowieso niet de grootste bladgroottes, die zijn meestal toebedeeld aan lichtgewicht of mediumgewicht rackets (280-305 gram).
Het zal duidelijk zijn dat met een grotere bladgrootte je sweetspot (de ideale plek om een bal 'lekker' te raken) ook groter wordt. En daarmee wordt zo'n racket ook wat 'vergevingsgezinder' als je 'm effe niet helemaal lekker in het midden van je blad raakt. Met een 90 inch grootte moet je technisch wel enigszins onderlegd zijn, want die dingen zijn niet zo vergevingsgezind.
Waarom dan niet altijd voor zo groter of nog groter blad kiezen? Omdat er ook nadelen aan zitten. Stel je voor dat je met een enorme pannekoek van een racket de baan oploopt: een racket met een joekel van een blad, echt BIG! (even hypothetisch gesteld). Je mept wat tegen ballen en pakt daarna meer het matteklopper type racket: een klein blad. Met welk racket denk je dat je meer controle over de bal hebt ervanuitgaande dat je alle ballen in de sweetspot geraakt hebt: de pannekoek of de matteklopper? Precies, de matteklopper, het kleine(re) blad. Daarom zul je nooit een heel groot blad op een zwaargewicht racket zien: het matched niet met waar een zwaar racket voor ontworpen is: de technische speler die power en controle wil.
Nogmaals: koop niet enkel op het leuke kleurtje van een racket. Idealiter test je er een paar, liefst een paar totaal uiteenlopende modellen als het om de kenmerken gaat zoals hierboven beschreven. En wissel niet te snel als je met die twee of drie testmodellen de baan opstapt. Speel wat langer met één racket en wissel niet al na 2 minuten. Probeer slagen van achteruit, probeer wat volleys en smashes, je service, een dropshot. Waar gaat 't lekker, waar niet, wat past bij jou?
HET ideaalracket bestaat niet. Waar het ene racket misschien fijner serveren is, is het ander misschien fijner bij de volleys. Sta je graag aan het net, dan zal dat eerder de doorslag geven. Maar eens je gekozen hebt, weet je zeker dat je niet lukraak maar wat gekocht hebt.
Nog bezig met zoeken? Check HIER je opties.
Reactie plaatsen
Reacties